Over Plavei Actueel Laatste nieuws

Trots op resultaten Aedes Benchmark

Leestijd: 2 min

 

Aedes Benchmark publiceerde haar cijfers. Wij zijn erg tevreden en trots op het resultaat! Een gemiddelde B score voor de onderdelen huurdersoordeel, de bedrijfslasten, onderhoud en verbetering én beschikbaarheid en betaalbaarheid. Voor het onderdeel duurzaamheid behaalden we een C.

Ieder jaar organiseert Aedes een benchmark waarbij de prestaties van corporaties worden gemeten. Aan alle gemeten onderdelen worden letters (A-B-C) toegekend. Een A-score staat voor een bovengemiddelde score, een B-score voor een gemiddelde score en een C-score voor een score onder het gemiddelde. 

Huurdersoordeel: score B

Net als vorig jaar hebben we een score B gehaald op het huurdersoordeel. We scoren op alle onderdelen, ‘huur opzeggen' (8,4), ‘een nieuwe woning betrekken’ (8,2) en ‘reparatieverzoeken' (7,6) hogere cijfers dan vorig jaar. Ook liggen deze scores boven het landelijk gemiddelde. Daar zijn we heel blij mee. Wij blijven inzetten op onze huurderstevredenheid. We gaan bijvoorbeeld met onze aannemers in gesprek over onze cijfers. We willen hen ook inzicht geven in de door hen behaalde cijfers om zo met hen in gesprek te gaan over klanttevredenheid. Klantbeleving blijft onze focus.

Bedrijfslasten: score B  

De gemiddelde beïnvloedbare netto bedrijfslasten per verhuureenheid (vhe) is met 55 euro omlaag gegaan naar 755 euro per vhe. Deze liggen onder het landelijk gemiddelde. Dit verschil komt onder andere door enkele organisatorische veranderingen.  

Onderhoud en verbetering: score B

Dit is een cijfer dat uitgaat van een vierjarig gemiddelde. Gemiddeld geven wij minder uit ten opzichte van collega-corporaties. Doordat we ook de komende jaren veel investeren in ons bezit nemen de kosten per vhe voor onderhoud en verbetering gezamenlijk in de komende jaren toe. 

Duurzaamheid: score C

Duurzaamheid blijft hoog op de agenda staan. We blijven veel geld uitgeven hieraan. Op het subonderdeel energie-index scoren we een 1,49, het landelijk gemiddelde is 1,57. Op 1 oktober 2019 bereikten we een energie-index van 1,36, een label B. De CO2 warmtevraag ligt boven landelijke gemiddelde. En is omhoog gegaan ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft te maken met heropnames van ruim 700 energielabels en een nieuwe methodiek die wordt toegepast.

Door onze plannen en het verduurzamen van ons bezit verwachten we de komende jaren een verbetering op beide subonderdelen. 

Beschikbaarheid en betaalbaarheid: score B

Ons woningbezit heeft relatief veel grote eengezinswoningen met een hoge puntenwaardering. De gemiddelde maandhuur ligt hierdoor hoger dan de gemiddelde maandhuur van collega-corporaties. Ondanks dat onze streefhuurpercentage lager ligt.

De factsheet met alle cijfers leest u hier